Als je jezelf niet kan uiten met je armen en spraak, hoe doe je dat dan? Tim van 2 jaar op onze groep heeft CP. Hij spreekt niet en heeft spasmen in zijn armen en benen. Het lukt hem niet om iets op te pakken of aan te wijzen en hij zit in een aangepaste eet-werkstoel. Na weken kwamen we erachter dat Tim veel duidelijk kan maken met zijn ogen. Hij keek al naar datgene dat volgde op de vorige activiteit. Hij snapte wat we deden en gingen doen!
Hij leefde helemaal op
We leenden een oogbesturingscomputer. Op deze computer kun je met de ogen spelletjes doen. Denk aan Memory, digitaal stickers plakken en eenvoudige puzzeltjes. Tim leefde helemaal op. Het werd duidelijk dat hij véél meer begreep dan hij verbaal kon uiten. Met deze computer had hij veel meer mogelijkheden om zich te kunnen uiten en om contact te maken met familie, vrienden en het behandelteam.
En nu?
Tim heeft een eigen oogbesturingscomputer nodig. Deze is aangevraagd, maar de wachttijd is lang. Hierdoor kan hij niet blijven oefenen en neemt alles wat hij heeft opgebouwd abrupt af. In de maanden dat hij moet wachten kan hij geen contact maken en zich niet uiten, want de leenperiode van onze computer is voorbij. Met veel frustratie van Tim en zijn naasten tot gevolg.
Wat zou het fijn zijn als we een oogbesturingsspraakcomputer áltijd in huis hebben. Zo kan Tim zonder onderbreking blijven oefenen en zichzelf blijven uiten. Ook ieder ander kind dat deze computer hard nodig heeft, kan er direct mee oefenen en laten zien wat het in zijn mars heeft!
Wij denken altijd in oplossingen, maar voor deze oplossing hebben wij uw hulp nodig.
Ook bij andere diagnoses
Op de volwassenen afdeling zien we verschillende doelgroepen waarbij de communicatie verstoord kan zijn, bijvoorbeeld bij het Locked-In Syndroom (LIS). Mensen met LIS zijn ernstig verlamd en vaak niet in staat om te praten en te schrijven. Soms is een persoon wel in staat met oogbewegingen ja en nee aan te geven. Ze zijn volledig afhankelijk van hun omgeving en dus ook in de communicatie. Denk aan hulp vragen aan de zorg, aangeven waar ze pijn hebben, maar ook aan hun geliefden vragen hoe het met ze gaat.
Letters en zinnen vormen
Met een communicatiemiddel, zoals een oogbesturingscomputer, kunnen personen zelf initiatief nemen in de communicatie. Ze kunnen met hun ogen letters selecteren en zinnen vormen die vervolgens door de computer worden uitgesproken.
De aanvraag van een oogbesturingscomputer is een lang traject waardoor mensen met communicatieproblemen enige tijd niet op eigen initiatief kunnen communiceren. Ook vraagt het tijd en oefening om het gebruik van de oogbesturingscomputer te beheersen.
Met een oogbesturingscomputer in huis kunnen we het direct inzetten en kunnen onze revalidanten alvast oefenen en bekijken of dit het juiste hulpmiddel is voor hen.
Steunt u dit project?